Olika karriärer inom sportens värld

Sport idag handlar inte bara om att vara spelare eller åskådare. Det finns så mycket mer som är involverade och som tillhör sportens värld i dagsläget och som får hela spektaklet att gå runt. Det handlar om tränare, spelaragenten, sportjournalister och många andra yrken.

Vilka olika karriärer kan man göra inom sporten?

  • En spelaragent är en person som är ansvarig för en atlets yrkesutveckling. Det kan handla om att man exempelvis är ansvarig för en fotbollsspelare, vilka olika möjligheter som visar sig för att spela för olika fotbollsklubbar, vilka möjligheter det finns att delta i andra lag vid turneringar med mera. Oftast så är man den första kontakten som ett intresserat lag har, så att man vet hur mycket som spelaren kommer att vilja få i ersättning vid ett eventuellt byte samt om det är en direkt övergång eller kanske endast en utlåning. Spelaragenten ansvarar alltså för att, i detta fall fotbollsspelaren, får så bra möjligheter som möjligt så att karriären kan fortsätta att växa.
  • En sportjournalist är den individ som skriver om vad som händer inom sportens värld. Det kan handla om olika krönikor gällande en idrott, det kan handla om att beskriva hur en match gått till, eller vad man kan förvänta sig vid en eventuell turnering. Allt som har med sportens värld, och som måste beskrivas i en tidning, på TV, bloggar, radio med mera göra alltså oftast av en sportjournalist. Denne individ har ett stort intresse för sport och är väl insatt i ämnet, både gällande historik, statistik och utveckling.
  • Spelare och tränare är de individer som ”lever” sporten. De är individer som varje dag tränar för att bli bättre och bättre inom sitt område för att kunna kamma hem vinst, oavsett sport. Det är en individ som studerar sina opponenter och som har koll på hur ens spelare beter sig, deras svagheter och styrkor. Tränarna kan även finnas där som ett enormt stöd för spelarna genom deras karriärer som kan ta dem från det lokala klubblaget till spel i landslag eller en storklubb utomlands.